Fotograf Lisa Thanner och författaren Malin Clausson signerar sig bok Gubbdagis hos Akademibokhandeln på Järntorget, Göteborg lördag 11 december. Passa på att få den perfekta julklappsboken signerad mellan klockan 12.00-14.00.

Idén om att göra en bok om gubbarna på Asperö i Göteborgs södra skärgård, fick Lisa Thanner, när hon såg vad verksamheten betydde för medlemmarna. Ett gäng ”gubbar” mellan 65 och 79 som har det gemensamt att de tycker om att vara sysselsatta. De gillar att ha en uppgift, och de gillar att träffas. Efter långa yrkesliv inom sjöfartsnäringen, Volvo, Götaverken, sjukvården och kriminalvården har de efter pension ett behov av att sätta annat i händerna.

På Gubbdagis får de snickra, måla, slipa, lyfta, kånka, laga och fixa allt efter uppkomna behov i det lilla samhället. De vill göra nytta och lära sig nya saker. Fylla sina måndagar med mening vid sidan om barnbarn och familj, eller fylla sina måndagar med mening i brist på barnbarn och familj. Det mår de bra av, det är faktiskt ren vetenskap.Eller som gubbarna själva säger:

”Det finns ju de som inte
har så många kompisar.
Att samlas kring en syssla hjälper oss på traven.”