Hurra för Votumböckerna som togs upp när Naturmorgon pratade om årets naturböcker!
Naturmorgon tog upp sex Votumböcker när de pratade om 2021 års naturböcker.

Lyssna på programmet här: Naturmorgon

Förundran – natur som ger livslustStefan Edman &Tore Hagman, Votum förlag

En grundlig omgörning av en bok från 2006; merparten av de drygt femtio korta prosastyckena är nyskrivna. De är sorterade efter årstiderna, har känslan av förundran inför naturen som genomgående tema och är kryddade med poesi på ett sätt som man känner igen från allt vad Stefan Edman gör. Bilder av en av Sveriges främsta naturfotografer bidrar till att göra boken mycket njutbar, inbjudande och lättillgänglig.

Med kamera om halsen SVEN GILLSÄTER naturfotograf och världsresenär på 1900-taletBjörn Gillsäter & Pia Gillsäter, Votum

Sven Gillsäters (1921-2001) livsgärning som fotograf, världsresenär, filmare och inte minst berättare skildras här med hans egna texter och bilder, och text av hans barn Björn och Pia, med flera. Det blir en brokig berättelse om Svens liv där familjemedlemmarna var ytterst involverade i både resande, dokumenterande och berättande, som barnboken Pias Safari. Det är också en berättelse om en utvecklingsepok i naturvård och naturfoto, när Sven Gillsäters engagemang för naturen och naturvård beskrivs, om naturfotograferandets utveckling från uppstoppade djur till naturligt ljus och Naturfotografernas etik (fritt eller i hägn), och diverse naturvårdsinitiativ, som världsnaturfonden Sverige. Spretigt men mångfacetterat.

Orkidéer på GotlandEmma Tinnert och Henrik Karlsson, Votum

Gotland är ett riktigt orkidé-Mecka med sina drygt 40 arter och underarter, av Sveriges totalt 55. I år har det kommit två böcker om just orkidéerna på Gotland. I den här samspelar Emma Tinnerts vackra akvareller med Henrik Karlssons texter och stämningsfulla bilder. Boken inleds med en beskrivning om varför just Gotland hyser så många orkidéer och en introduktion till orkidéernas biologi. Sedan följer ett uppslag per art med både fotografi och illustration. Boken hamnar någonstans mittemellan fälthandbok och coffeetablebook.

Otto Nordenskjöld genom kameran – forskningsresorna i bilder, Claes G. Alvstam, Björn Holmer, Anders Larsson, Mats Olvmo och Sofia Thorsson, Votum

De flesta kanske har hört talas om ett skepp som frös fast i isen vid Sydpolen under en svensk expedition i början av 1900-talet. Men få kan nog hela historien om hur Otto Nordenskjöld, och hans expeditionsmedlemmar, överlevde två vintrar i det karga Antarktis. De fick dessutom med sig en massa forskningsmaterial hem som i viss mån är aktuella fortfarande. Här kan man följa hela äventyret med egna ögon med hjälp av nyrestaurerade bilder från Göteborgs universitet. Mycket spännande!!

Papua – bland paradisfåglar och djävulsrockorStaffan Widstrand och Magnus Lundgren, Votum

Fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand skildrar Papuas natur – med häpnadsväckande foton. Vilken färgrpakt, vilken mångfald. Här har evolutionen mejslat fram ett myller av arter, inte minst i och runt korallreven. Boken rör sig framför allt under vattnet – med fantastiska bilder på skorpionfiskar, solfjäderskoraller och bubbelkorallräkor – men även in i regnskogen där skogsdrakar och paradisfåglar bor. I boken skildras utmaningarna Papua står inför men också de beslut som tagits för att skydda 70 procent av skogen och att respektera urfolkens rättigheter. Och för att skydda de helt unika korallreven har man satsat på naturskydd och ekoturism.

Skogslycka, Rolf Segerstedt, Votum

En fotobok med personliga berättelser om händelser i naturen. Vi får följa med journalisten och fotografen Rolf Segerstedt på hans fotoäventyr i Sverige under ett år. Men vi får också en hel del tips om hur man kan komma naturen närmre (vilket man gör i Rolfs bok…). En trevlig och inspirerande bok.