Anna-Karin Karlsson

Hon disputerade i arkeologi men tröttnade på att bara vara i den akademiska forskningsvärlden. Nu vill barnboksbibliotekarien Anna-Karin Karlsson kommunicera kulturarv och arkeologi till barn.

Anna-Karin har många berättelser i sig. Innan barnboksserien Genom tiden kom hade hon redan gett ut elva böcker.  Genom tiden och handlar om syskonen Saga och Emil som är med om äventyr runt om i Sverige och förflyttas tillbaka i tiden.

– Grundtanken är att lyfta olika öden i historien, historier som kanske inte alls lyfts upp och framförallt inte i barnböcker, säger Anna-Karin som bor utanför Läckeby utanför Kalmar.

Hon hoppas att Genom tiden-böckerna läses av både barnen själva och vuxna. Med hjälp av böckerna kan till exempel lärare diskutera både tidsperioderna och själva händelserna.

– I Sala var det ju barn som arbetade i gruvorna på 1600-talet och i Blå jungfrun läser man om förföljelser av kvinnor man trodde var häxor, men det är ju ingenting som är skrivet på näsan. Grundtanken är att det ska vara äventyrsberättelser, men som vuxen eller pedagog kan man ta upp den tråden och diskutera om man vill. Det var min tanke.

I böckerna möter barnen olika väsen, bland annat naturandar, sjörå, vättar och älvor. Anna-Karins farmor och mamma berättade ofta om väsen och även i Anna-Karins arbete som arkeolog finns intresset för det övernaturliga.

– Människorna på landet trodde ju ofta på väsen, att landskap var besjälade. De historierna fortsätter jag att berätta när jag guidar.

Ja, det var lite för strikt att bara vara inom forskningen och hålla sig inom de vetenskapliga ramarna.

– Jag hade för många berättelser i huvudet. Så jag tänkte att jag kunde föra ut historia och arkeologi till barn genom en skönlitterär berättelse istället.

Hon startade eget med skrivande och arkeologi och kommunicerar kulturarv genom böcker och kurser för både ung och äldre publik och anordnar guidningar i skogen. Skogen betyder mycket.

– Jag är alltid ute i naturen. Det är min miljö. Jag känner mig aldrig ensam där och berättelserna kommer till mig när jag vandrar.

Har du fler historier i dig?
– Ja det tar aldrig slut! Problemet är att jag ska hinna skriva också!

Böcker av Anna-Karin Karlsson:

Trollstaven : Birka

Gruvraset : Sala Silvergruva

Häxön : Blå Jungfrun

Nattjakten : Glösa

Slottsbranden : Vadstena