Bettina Johansson

Bettina Johansson är verkligen ingen rookie. I juni 2022 kom hennes 45:e bok som illustratör. Meja och Barca-bollen är hennes tredje på Speja förlag och andra om Meja. Så vem är hon?

– Jag är Bettina Johansson, självlärd illustratör och mamma till tre barn. Jag bor i ett litet samhälle i Östergötland bredvid Vättern.

Så beskriver hon sig själv. Förr ritade hon det mesta med pensel och akvarellpapper, men nu är det nästan bara digitalt som gäller. Gärna färgglatt och med svart smal konturpenna. Hon ritar snabbt och inspirationen som kommer från familjen, andra illustratörer och ”allt som är roligt och har humor!”, flödar allt som oftast.

– Jag är väldigt lyckligt lottad och har sällan tappat inspirationen. Jag behöver istället sätta klockan så jag tar små pauser. Jag kan komma in i mitt illustrerande så starkt att jag kan jobba oavbrutet i åtta till tio timmar i sträck.

Roligast är att rita människor, känslor och inredning.
– Jag har fått höra att jag uttrycker känslor bra i mina figurer. Jag är inte rädd för att rita det pinsamma och har fått stor uppmärksamhet för bokserien BARA RUMPOR som är kroppspositiv. Jag har alltid ett genustänk och vill alltid ifrågasätta normer och synliggöra olikheter.

Böcker av Bettina Johansson:

Meja och de magiska fotbollsskorna

Meja och Barca-bollen

Fokus fotograferar