Björn Augustsson

Fantasi är kanske det viktigaste och bästa som Björn vet. I fantasin får man vara den man vill och önskar. Och ända sen Björn var liten har han älskat att hitta på berättelser och olika figurer.

Hur kommer det sig att du började skriva?
Jag har aldrig varit intresserad av ett liv utan möjligheter att uttrycka mig, utforska mig och utvecklas. Vissa kan säkert göra det i sina vanliga arbeten, hitta en drivkraft på ett kontor mellan nio och fem. Men det kan inte jag. Det är genom det skrivna ordet som jag utvecklas. Det är i skrivandet som jag mår bra och känner mig tillfreds och lycklig.

Vet du när det började?
Jag började skriva tidigt. Hittade på olika figurer och skeenden. Ganska skruvade grejer. Humoristiska (tyckte i alla fall jag). Fantasin har alltid varit viktig i mitt liv. I fantasin får man vara den man vill och önskar. I barndomen ritade jag också relativt mycket och då försökte jag länka samman bilder och ord. Jag skrev också dagbok i perioder under uppväxten. Och min storebror var en fantastisk tecknare som ung och han tyckte också om att hitta på historier, så jag antar att han påverkade mig en hel del.

Till vem skriver du?
Jag skriver till det bästa vårt samhälle, vår jord har; barnen. De som jag många gånger tycker är så mycket större än vi som är vuxna och stora. Men jag har också ambitioner att skriva för vuxna.

Vad hoppas du att man ska känna när man läser dina böcker?
Jag hoppas att man ska känna värme och hopp. Att det mesta kan bli bra. Känna medmänsklighet. Och jag hoppas att föräldrar och barn i läsandet ska skratta tillsammans och tycka att de har en riktigt mysig stund.

Var skriver du? 
Helst sittande vid skrivbordet framför datorn med en kopp kaffe. Men det funkar i soffan, eller i hammocken också, om jag nu skulle ha haft en sådan.

Var får du dina idéer ifrån? 
Från min egen uppväxt och från mina tre barn. Och sedan har jag fortfarande lätt för att fantisera och tänka mig bort.

Vilken var din favoritbok när du var liten?
Måste nog säga God natt Mister Tom. Och i yngre åldrar en bilderbok som heter Jag kan köra alla bilar. Och, förstås, ingen uppväxt utan världens bästa Astrid.

Böcker av Björn Augustsson:

Beppe & Farfar

Beppe & Isabel

Suleman och den konstiga dagen