Cissi Welin

Cissi Welin satt ofta och ritade när hon var liten. I sitt rum hade hon ett stort ritbord där hon kunde sitta i timmar och teckna.

– Inget går upp mot att teckna för hand: att vässa sina pennor, blanda färgerna och känna pappret under fingrarna. Det är lycka!

Vem är du?
Jag är illustratör och tecknare och bor strax utanför Göteborg med mina två barn. Jobbar som frilanstecknare och illustrerar både böcker, tidningar och magasin bland annat. Tidigare var jag tidningstecknare på GöteborgsPosten.

Hur kom det sig att du blev illustratör?
Jag satt oftast och ritade när jag var liten, jag kunde sitta i timmar. Det stora ritbordet har fortfarande en central plats hemma. I skolan valde jag så mycket teckning jag kunde och gick på kroki-kurser innan jag blev tillräckligt gammal för att söka till konstskola. Min första skola blev Dômen kostskola där jag höll på med koppargrafik och måleri. Därefter blev det HDK( Högskolan för Design och Konsthantverk). Innan examen tog jag ett sabbatsår och fick ett vikariat på Göteborgs Posten där jag sedan jobbade som tecknare i 25 år.


Vad använder du för tekniker?

Jag har alltid tyckt om att testa olika tekniker: tusch, akvarell, klippa och klistra. Jag jobbar lika gärna i svartvitt som i färg. Det har efter alla år som tecknare gett mig många olika stilar och manér att välja mellan när jag ska illustrera ett uppdrag. Nu tecknar jag både för frihand och i dator. Datorn har öppnat en ny möjlighet att kombinera tekniker. Men inget går upp mot att teckna för hand: att vässa sina pennor, blanda färgerna och känna pappret under fingrarna. Det är lycka!

Hur gör du när du ska väcka liv i en författares karaktärer?
Karaktären tar form under skissarbetet, den blir till liv på något märkligt sätt. Som intuition, det ”känns” bara när det stämmer. Personligheten växer fram allt eftersom jag ritar olika frisyrer,kläder och ansiktsuttryck. Jag och författaren brukar sen träffas och kika på mina skisser och hittills har det alltid blivit rätt från början.

Vad eller vilka inspireras du av?
Benjamin Lacombe, Emma Adbåge, Per Åhlin både som tecknare och filmskapare. Dunderklumpen där han blandade tecknat och film är fin. Edward Gorey och hans lågmält svarta humor … Listan kan göras lång!

Hur ska en riktigt bra bilderbok vara?
En bra bilderbok griper tag i en och fångar en direkt. Man fastnar vid första uppslaget. Det kan antingen vara för att den är detaljrikt illustrerad, färgglad eller tecknad med humor eller en kombination av detta. Det är känslan i boken som avgör.

Vad läste du själv när du var liten?
Jag är uppväxt med Lennart Hellsing och hans finurliga rim. Jag var också fascinerad av Hans Arnold och hans lite kusliga, rikt illustrerade bilder. Boken Allra käraste syster som Hans illustrerat är magisk! Sköldpaddans födelsedag av Elisabeth Shaw är en annan favorit. Den är skriven på rim vilket jag är svag för.