Embla Sue Panova

Embla Sue Panova är idésprutan som förutom att trolla fram nya, roliga idéer också ser till att förverkliga dem. En briljant sådan idé är att skapa barnens egna språkhjälte Poff och hösten 2017 kom de tre första böckerna i bokserien Nu ska vi prata!

Vem är du?
Jag är en copywriter och varumärkesstrateg som har en förkärlek för barnsliga saker. Jag har skrivit en liten bunt barnböcker vid det här laget och serietidningsmanus för Scooby-Doo och Tom & Jerry. Sen har jag faktiskt lyckats få ur mig en lättläst faktabok om feminism också. Det viktigaste jobbet jag har, hur klyschigt det än kan låta, är dock att vara mamma till Stella. Jag bor ihop med henne och hennes fina pappa i Stockholm (fast i hjärtat är och förblir jag linköpingsbo).

Berätta om hur Nu ska vi prata kom till!
Åh det var min kompis Jessika, som är medförfattare till boken, och jag som pratade om språk för små barn. Hon är ju talpedagog och vet allt som är värt att veta om lärande som också är pedagogiskt och lustfyllt. Vi har båda barn i nästan exakt samma ålder så vi pratade om hur svårt det är för vanliga föräldrar att veta hur man ger ett språk till en ny liten person. Vi konstaterade att det är märkligt att tecken inte är mer vanligt eftersom det är ett så fantastiskt verktyg för att skapa kommunikation och jag sa på skoj att hon som är så duktig borde skriva en bok där babytecken är ett komplement. När jag hade sagt det kom jag på att det ju faktiskt är en väldigt bra idé, så då gjorde vi en. Eller fem, rättare sagt!

Vem är Poff?
Poff är barnens lilla språkhjälte som hjälper till med tecken. Vi ville inte bara ha inklippta händer som visar hur man tecknar utan sätta tecknen i ett sammanhang. Det var ju en ypperlig ursäkt att få med en kompis som kan följa med genom böckerna.

Varför tecken som stöd?
Det är ganska sjävklart egentligen när man vet det, men ett litet barns motorik är ju inte färdigutvecklad alls och detsamma gäller såklart att styra tungan i munnen. Det är ju tungan och gommen som är viktigast när man pratar, inte läpparna som många tror. Därför är det mycket enklare att göra enkla tecken med händerna. Det är också mycket lättare att tolka ett tecken som inte är helt rätt än att tolka ett ord som inte uttalas “rätt”.

Vad vill du förmedla/hoppas du på/önskar du med böckerna?
Jag hoppas att fler vuxna ska börja använda tecken och ge barnen möjlighet att kommunicera tidigare. Jag ser ju bara på min dotter hur glad hon blir när jag förstår henne! Om man kan ge sina barn möjlighet att förstå och göra sig förstådda så tycker jag att man ska göra det. Sen vill jag att läsande ska introduceras så tidigt det bara gå, förutom att det gynnar ordförråd så öppnar det porten till en fantastisk möjlighet att resa mellan världar och skapar ett härligt band mellan vuxen och barn.

Vad läste du själv när du var liten?
Barbro Lindgren! Loranga, Masarin och Dartanjang är fortfarande en av mina absoluta favoriter!

Böcker av Embla Sue Panova:

Nu ska vi prata! ÄTA

Nu ska vi prata! FÖRSKOLA

Nu ska vi prata! KALAS

Nu ska vi prata! LEKA

Nu ska vi prata! SJUK

Nu ska vi prata! SOVA