Fredrika Ottosson

Fredrika Ottosson älskar att illustrera! Och just bild var såklart favoritämnet i skolan.

Fredrika Ottosson (född 1978) är illustratör och formgivare med förkärlek för mönster, speciellt färgglada retromönster. Fredrika bor och jobbar i Jönköping.

– Jag har egentligen alltid ritat. Bild har alltid varit favoritämnet men det var väl egentligen först i gymnasieåldern som jag insåg att bild och formgivning är något som man faktiskt kan jobba med på heltid, berättar Fredrika.

Hon utbildade sig till formgivare och har jobbat som det på olika reklambyråer, innan hon bestämde sig för att satsa mer på att illustrera. Numera frilansar hon som grafisk formgivare och illustratör.

– Jag älskar att illustrera och särskilt att illustrera för barn. Jag minns hur jag själv inspirerades av bilderböckerna från när jag var liten och hur starkt många av bilderna lever kvar i minnet.

Fantasi och färg
Förutom att illustrera är Fredrikas näst största passion att resa. Favoritresemålet är Grekland och framförallt den grekiska övärlden.

– Att båtluffa och leta efter den där magiskt perfekta lilla ön är fantastiskt. Strosa runt bland husen i trånga gränder och beundra alla vackra gamla dörrar och fönsterluckor där färgen är så där perfekt avskavd. Fantisera om vad som döljer sig bakom den där pyttelilla dörren i muren eller beundra de handmålade tavernaskyltarna.

Att fantisera och göra upp små historier i huvudet, det gör Fredrika ständigt. Vissa kallar det verklighetsflykt, och det är det väl på sätt och vis. Men för Fredrika handlar det snarare om att försvinna bort i tanken en stund för att hitta inspiration.

– Jag går ofta på loppis, min arbetshörna är full av gamla barnböcker och udda fynd. Ibland köper jag en pryl eller bok bara för att den har ett eget uttryck eller fina färgkombinationer.

Fredrika hoppas väcka nyfikenhet och glädje med sina illustrationer. Hon strävar efter att de ska vara kul och fantasieggande att titta på.

– Jag försöker leva efter mottot; man blir glad av färger!

Barnens Resebok är Fredrikas första bok.

Mer om Fredrika och hennes illustrationer hittar du på www.fredrikaform.se