Helena Lund-Isaksson

Författaren Helena Lund-Isakssons böcker om Meja och Bruno handlar om krångliga familjer, pengar som inte räcker till, utanförskap och riktig vänskap.

Vem är Meja?

Meja är en tjej älskar fotboll, drömmer om att göra mål i VM, få medalj och sedan le på en plansch. I verkligheten tränar hon fotboll med Berga United, bor hemma bara varannan vecka och önskar inget hellre än att mamma och pappa ska tycka om varandra igen. Ganska ofta gör Meja saker utan att tänka sig för. Då blir Mejas liv förfärligt. Andra gånger, som när hon äter Rosas nybakade bullar tillsammans med Bruno och Messi, är livet totalt underbart.

Bruno betyder mycket för henne, vem är han?

Bruno är Mejas kompis, eller nästan … hemliga storebror. Bruno älskar också fotboll och han har utsett sig själv till Mejas PT. För Meja har talang, det ser han tydligt. Samtidigt har Bruno en del annat att tänka på. Som varför hans pappa lovar saker, som han sedan inte håller. Tur då att Bruno har sin hund, Messi. Och Meja förstås, som betyder mer än Bruno kanske vet.

Fröet till honom kommer egentligen från en pojke som jag kände en gång. Utan att han vet om det, gav han mig idén till karaktären Bruno. Precis som Bruno, hade han det ganska trassligt i livet. Men trots svårigheter och vuxna som inte trodde på honom, tog han vara på livets alla stunder. Precis som jag känner att Bruno gör.

Hur skulle du beskriva böckerna om Meja?

Böckerna om Meja är väldigt roliga att skriva. Under tiden jag skriver, lär jag känna karaktärerna Meja, Bruno och Linn allt mer, och när jag får en idé är det spännande att leva sig in i hur Meja skulle agera i den situationen. Eftersom böckerna handlar om så mycket mer än fotboll, tror jag att många barn, kan ta till sig böckerna, känna igen sig och tycka att de är spännande.

Hur föddes idén till böckerna om Meja?

Idén till böckerna om Meja har jag fått genom tjejer som jag har träffat i olika fotbollssammanhang – träningar, matcher och cuper. Alla som spelar fotboll vet att det händer mycket både på och vid sidan om fotbollsplanen. En hel värld utspelar sig där. För mig är det angeläget att synliggöra och berätta om.

Hur kom det sig att du började skriva?

Jag har alltid tyckt om att skriva – som barn, som ung och som vuxen, det är liksom en del av mig. Att fantisera och undersöka vad människor tänker, gör och säger i olika situationer är väldigt spännande. Och jag gillar ord.

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av människor och händelser runt omkring mig, sådant jag själv har varit med om, eller som jag har hört talas om. Egentligen kan inspirationen komma från vad som helst och när som helst. Då är det bra att ha penna och papper till hands. Eller något annat skrivverktyg.

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?

Den ska beröra, kännas under huden, och få en att vilja läsa mer.

Vad läste du själv när du var liten?

Jag är uppvuxen med Astrid Lindgrens karaktärer – Ronja, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och alla de andra. Som liten födde jag upp undulater och två av dem fick heta Mio och Jum-Jum. Astrid Lindgren har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta.

På mellanstadiet gillade jag spänning och äventyr, Maria Gripes böcker stod överst på önskelistan både till jul och födelsedagarna. På högstadiet läste jag deckare, t ex av Maria Lang. Då fick jag också upp ögonen för poesi och började läsa dikter.

Böcker av Helena Lund-Isaksson:
Meja och de magiska fotbollsskorna
Meja och Barca-bollen
Meja och fotbollstjuvarna
Döden på Kråkudden

Sagt om Helena Lund-Isaksson efter författarbesök:

”Superbra workshop/föredrag. Kommer tipsa andra om Helena.”

Lärare åk 2 Ätranskolan, Falkenbergs kommun

”Vi är mycket nöjda. Välplanerade uppgifter och tydligt innehåll. Var mycket närvarande och lyssnade in barnen. Pedagogiskt och på lagom nivå.”

Lärare åk 2 och 3 Valhallaskolan, Halmstad kommun