Jessica Lindholm

Jessica Lindholm (1969) illustratör och författare från Hova. Jessica arbetar som illustratör på heltid sedan -02 och har illustrerat närmare 90 barnböcker till andra författare. Mest kända är de omåttligt populära böckerna i serien om Kråke. Nu satsar hon på helt egna böcker.

Jessica driver också Galleri Hova, ett galleri med butik som hon grundade tillsammans med åtta andra konstnärer/konsthantverkare.

www.jessica-lindholm.com

Hur kom det sig att du blev illustratör och författare?
Att rita har alltid varit självklart för mig. Jag har gjort det så länge jag minns och ville redan som liten bli illustratör. Samtidigt vill jag bli författare, men odlade inte det intresset lika mycket utan satsade på att måla och teckna.

Varför barnböcker?
De böcker som påverkat mig mest läste jag under min barndom/tonår. Då var böckerna livsviktiga på ett sätt, som kanske inte försvann men ändrades, när jag blev vuxen. Tror det är därför jag vill jobba med barnlitteratur, för att det är livsviktigt.

Vad inspireras du av?
Jag blir inspirerad av andra konstnärer och författares verk, men också av att resa och titta på film. Mina bästa idéer får jag när jag går i skogen för då tänker jag så bra, eller på mina tidiga morgonpromenader som jag gör med min hund varje dag. Fast med inspiration är det så lurigt att när jag blir som mest inspirerad är jag i situationer då jag inte kan använda den t.ex på resor. Då får jag försöka minnas och ta fram känslan när det är dags att arbeta för som yrkesverksam kan man inte vänta på inspiration.

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?
Oj… vad svårt, men bild och text ska samspela på ett sätt som är svårt att sätta ord på. Den får gärna överraska och ha lite underfundig humor. Sen tycker jag om ”fina” bilder så det bör den ha. Fina bilder behöver inte betyda att de är ”perfekta” eller ser ut som foton utan de är fina helt enkelt.

Vad läste du själv när du var liten?
Älskade Kulla Gulla och Laura Ingalls Wilder böcker om Lilla huset på prärien. Barbro Lindgren, Inger Edelfeldt och Maria Gripe var och är fortfarande några mina favoriter. När jag blev lite äldre läste jag allt jag kom över av Stephen King och andra skräckförfattare.

Böcker av Jessica Lindholm:

Gravitation! sa Newton till Nisse

Rädda Bina! sa Nisse till Newton

Jag kommer hitta dig där

Ko letar sko