Johanna Arpiainen

Ända sen Johanna Arpiainen var 3 år gammal, har hon ritat, ritat, och ritat … Och det gör hon fortfarande!

Nu har hon riktat in sig på barnböcker, där något utav det roligaste hon vet är att hitta ”rätt” i detaljer, minspel och drag hos de karaktärer hon ska illustrera.

 Vem är du?
Jag heter Johanna och är född och uppvuxen i Borås men bor sen ett antal år tillbaka på Öland. Jag arbetar som frilansade illustratör och har riktat in mig på barnböcker för att det är så roligt och givande att illustrera för barn. Jag har tre års grundläggande konstutbildning bakom mig och en Högskoleexamen i Serie och Bildberättande.

Hur kom det sig att du började teckna/illustrera?
Jag har tecknat i precis hela mitt liv. Min mamma har berättat att jag som 3-åring kunde sitta i timmar och rita, att de fick dra mig till förskolan och där ville jag bara rita. Nu är jag vuxen och har egna barn men lusten att bara sitta och rita finns kvar och kommer alltid att finnas kvar.

Hur gör du när du ska ”väcka liv” i en författares karaktärer?
Något av det roligaste jag vet är att utveckla karaktärer. För mig är det en process som tar sin lilla tid. Jag läser manuset om och om igen för att sätta mig in i karaktärernas sinnesstämning samt hitta de små beskrivningar som finns av dem i texten, sen skissar jag och gör om, gör om, gör om. Vissa författare vill vara med och styra karaktärernas utseende, andra litar på mig.

Vad eller vilka inspireras du av?
Jag inspireras mycket av mina kollegor, det vill säga andra illustratörer, konstnärer och formgivare runt om i världen. Människor i alla dess former och färger är också väldigt inspirerande.

Hur ska en riktigt bra bilderbok vara tycker du?
En bra bilderbok för mig är rolig och har små detaljer som kanske inte beskrivs i texten.

Vad läste du själv när du var liten?
En författare och illustratör som funnits med mig sen jag var liten är Tove Jansson, jag antar att det är lite av mitt finska arv som hänger med mig. Hennes böcker är en stor inspirationskälla för mig och jag fascinerades lika mycket då som nu av hennes sätt att kombinera färger.

Böcker av Johanna Arpiainen:

Trubbel på YouTube

Stjärnor på YouTube

Alfred Upptäckaren & metallmonstren

Alfred Upptäckaren & hundfisen

Alfred Upptäckaren & dinosaurieskelettet

Alfred Upptäckare och det svarta hålet

Beppe & Farfar

Beppe & Isabel

Gruvraset : Sala Silvergruva

Häxön : Blå Jungfrun

Nattjakten : Glösa

Slottsbranden : Vadstena

Trollstaven : Birka

Meja och fotbollstjuvarna