Lena Sewall

Lena Sewall är matskribent och författare, hon fick 1995 Gastronomiska Akademiens Guldpenna för sin bok En bit Skagen. Hon tilldelades 2018 Hans Majestät Konungens medalj i femte storleken och i högblått band ”För betydande insatser som författare”, bland annat för böckerna En bit Racken och En bit Värmland.

”Utan tvekan är det intrycken från min barndom i konstens och konsthantverkets Arvika som fick mig att under en rad år helhjärtat engagera mig i Rackstadmuseet, ett av Nordens absolut vackraste konstmuseer med verk av Rackenkolonins konstnärer och konsthantverkare. Det var tvivelsutan också dessa barndomsminnen, som gjorde att jag fängslades så av konstnärslivet i Skagen, att jag under fyra slitsamma år skrev En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår.

Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att jag nu begett mig ut på nya kulinariska strövtåg, den här gången i skulptören Christian Erikssons och Rackenmålarnas fotspår. Strövtåg som lett vida ut i världen från Arvika, Taserud, Rackstad och Långvak till Stockholm, Köpenhamn, Nordnorge, Paris, New York, Hollywood och Kalifornien.”


Böcker med Lena Sewall

Mina värmländska matrötter : ett liv med mat och vänner »
En bit Värmland : Från Värmlandskorv till Värmlandstårta »
En bit Racken – Kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår »
En bit Skagen – Kulinariska strövtåg i Skagenmålarnas fotspår

Porträttfoto: Linn Malmén