Marc Eastmond & Jonas Karner

Marc & Jonas är vännerna som slår ihop sina kreativa idéer och skapar barnböcker. Hittills har de släppt Bättre än världens bästa bok, Kärlekskungen och Sagan om den väldige herr Bandorulli. 

Marc Eastmond och Jonas Karner  brukar bolla idéer längs vägen och har i princip alltid en samsyn både vad gäller tonalitet och illustration. Jonas skissar upp manuset Marc skrivit efter den känsla han får och hur bilderna kan ge berättelsen liv.
– Det kan hända en hel del med illustrationerna innan vi är klara. Det känns som att vi tycker lika, men vi kanske inte alltid tänker lika. Men när alla tankar knådats samman brukar det bli förträffliga resultat, säger Jonas.

Med duons andra bok, Kärlekskungen, ville de belysa vikten av empati, ödmjukhet, glädje och kärlek i en tid präglad av fördomar, fientlighet och förtryck av olika slag. Vad vill de då med sagan om Herr Bandorulli? Jonas vill bjuda läsarna på en absurd resa utan alltför tydliga pekpinnar.
– Ja, i första hand vill vi att Herr Bandorulli ska bjuda in till många skratt, men visst hoppas vi även att berättelsen leder till viss eftertanke. I dagens konsumtionssamhälle är det så lätt att hela tiden vilja ha mer. På ett sätt personifierar Herr Bandorulli konsekvensen av ett gränslöst beteende, att vi håller på att förtära den planet vi lever på, säger Marc.

Vad är en riktigt bra bok?
Marc: En bra bok förvandlar läsaren till regissör och lyckas ge liv åt den inre film som spelas upp.

Jonas: En riktigt bra bilderbok tycker jag helst ska kunna läsas med behållning även av någon som egentligen inte kan läsa. Det är också fint om illustrationerna kan locka till omläsning och gärna kittlar läsarens nyfikenhet lite, utöver uppgiften att illustrera texten.

– Vad läste ni själva när ni var små?
Jonas: Jag gillade förstås bilderböcker när jag var liten och läste (läs tittade på alla bilder) i alla böcker jag kom över och jag minns det som att jag var förtjust i både enkla illustrationer som i boken om ormen Kriktor av Tomi Ungerer men även förstås mer komplexa och innehållsrika illustrationer som i Richard Scarrys böcker eller Alexander och trollmusen illustrerad av Philippe Fix.

Marc: Jag läste tidigt tidigt (och påverkades av) engelska barndikter på rim som Mother Goose – Nursery Rhymes och Dr Seuss Cat in the Hat … Annars var det allt från Astrid Lindgren till Narnia och Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen och Tove Jansons Muminvärld.

Marc om Jonas
– Jonas har en så fin balans i sina illustrationer som jag älskar. Samtidigt som vissa sidor är färgglada och fartfyllda finns också lugnare uppslag som bjuder in till eftertanke. Att han sedan är en sann optimist, kreativ idéspruta och allmänt ljuvlig som människa är bara en stor bonus.

Jonas om Marc
– Marc är en driven ordsmed och alltid glad. Även när texten är lite sorglig eller hjälper läsaren till eftertanke finns det en grundglädje i Marcs texter som skiner igenom.

Böcker av Marc Eastmond & Jonas Karner:

Bättre än Världens bästa bok

Kärlekskungen

Sagan om den väldige Herr Bandorulli