Mia Karlsvärd

Hon har fotograferat Astrid Lindgren och Hultsfredsfestivalen, var en av de första på plats vid Malexandermorden och har varit ordförande för Pressfotografernas klubb. Nu kommer hennes bok om fotovett.

– Numera är vi alla publicister. Och alla har en kamera. Vi måste lära våra barn vad som gäller.

Det var en gång en bibliotekarie i Ödeshög som sa: ”Vi har ingen litteratur om foto. Kan inte du skriva nåt?” Fotografen Mia Karlsvärd lyssnade och tog in. Flera år senare, denna gång på Linköpings stadsbibliotek, sa en representant för PRO efter en workshop Mia deltog i: ”Jag önskar att jag kunde mer om upphovsrätt”.

På väg hem kom idén. En bok om en ung person som ska lära sin farfar det mesta kring foto och delning. 

Berätta om boken Fokus fotograferar!
– Boken är en underfundig och charmig bok om Fokus som tillbringar sommarlovet hos sin farfar som köpt en ny mobil och tar kort hej vilt. Fokus får helt enkelt lära honom om alltifrån kameravinklar och reflexskärm till sharenting och upphovsrätt.

Vad hoppas du på med boken?
– Att boken blir ett verktyg, både i skolan och hemma, för att få en gemensam kunskap kring att dela material med respekt och samtidigt känna en trygghet i var man får fotografera.  Alla behöver kunskap om vad som är okej att fotografera och dela på ett schysst sätt.

– Vi ska vara rädda om vår demokrati och yttrandefrihet. Ju mer vi missbrukar de lagar och regler som finns eller inte behandlar varandra respektfullt med bilder och internet, ökar risken att det införs mer förbud och fler nya lagar.