Sarah Sjögren

Idén till Lilla hemlisboken har funnits i många år hos Sarah Sjögren. Hon brinner för barns rättigheter och tyckte att det behövdes en bok som kan förebygga övergrepp på barn.

– Jag vill få fram budskapet att barn inte behöver hålla hemligheter för sig själva, säger Sarah.

Vem är du?
Mitt namn är Sarah Sjögren. Jag är gift och har två barn. Jag är utbildad lärare för årskurs 1-7 i svenska och bild. Just nu arbetar jag i en förskoleklass. Tidigare har jag mestadels jobbat med yngre barn på förskola.

Berätta om Lilla hemlis-boken!
Jag vill få fram budskapet att barn inte behöver hålla hemligheter för sig själva. Särskilt de hemligheter som inte känns bra. Jag önskar att barn ska känna att de inte behöver bära på saker själva utan att de alltid ska kunna prata med någon vuxen.

Hur kom det sig att du började skriva?
Jag har tänkt på att skriva något om detta ämne i många år. Vad barn har rätt till, integritet och att alla barn har rätt att skyddas emot övergrepp.

Jag har en nära vän som var med om övergrepp som liten och vet vilken skada det har gjort i hennes liv. Detta är ett försök att förebygga så att vi vuxna kan hjälpa barn att berätta vad de har rätt till.

Varför barnböcker?
Jag jobbar med barn och brinner för barns rättigheter. Och det är ett bra sätt att nå ut. Barn läser ofta böcker både hemma och på förskolan.

Vad inspireras du av?
Att höra barns tankar och berättelser. Även mina egna barn. Namnet Kattis kommer till exempel från min dotters gosedjurskatt.

 Hur ska en riktigt bra barnbok vara?
Beskrivande, spännande och med talande bilder. 

Vad läste du själv när du var liten?
Alla möjliga böcker. Bland annat Elsa Beskows och Astrid Lindgrens böcker. Jag älskade att leva mig in i bokens värld.